Mentés a kedvencek közé!Kövessen minket a Facebook-on!
Hírek Hasznos információk Kedvezmények
Boldogasszony Zarándokvonat 2013
2013. május 20.

GYERGYÓSZENTMIKLÓSRA
másfél órás késéssel,éjjel fél 12-re érkezett meg a Zarándokvonat. Amikor elterjedt a városban, hogy a vonat késik, nemhogy kevesebben lettek a várakozók, hanem többen. Hazaszóltak a szomszédnak, a barátoknak: „Gyertek, még Ti is kiértek!”
 
Kétezer ember várt ott minket, mosolyogva, könnyezve, meghatottan, magyar és székely zászlót lengetve vagy csak integetve. Azzal köszöntötték a Csíksomlyóba igyekvő Boldogasszony Zarándokvonat 800 utasát: „Isten hozott Benneteket magyar földön!”
 
S akkor egyszerre világos lett minden. Az addigi olvasmányélmények – az Erdélyi Helikon – szavai valósággá, földdé, vízzé, illatokká, ízekké, eleven tájjá, hús-vér emberekké változtak.
 
Most már értem, hogy mi az, hogy itthon és otthon.
 
Most már értem, hogy milyen fontos a peronon szorongó embereknek ez a MAGYAR vonat, amely egy évben egyszer, pünkösdkor érkezik az Anyaországból.
 
Most már értem, hogy amit eddig az összetartozásról mondtunk és elcsépelt frázisnak hittünk az valóság. Az az érzés a lelkekben, szívekben él és létezik. Mindenféle sallang nélkül. Tisztán, világosan és őszintén. Miközben nyeltem befelé a könnyeimet, kicsit el is szégyelltem magam. Megérdemeljük mi egyáltalán ezt a fogadtatást?
 
Most már értem, hogy mit jelent a négy gimnázium tanulóinak – Nagyenyednek, Gyimesfelsőloknak, Gyimesbükknek, Csíksomlyónak – az a 15 doboznyi ajándékkönyv és csokoládé, amit a vonat utasai vittek nekik. A nagyenyedi diákok elénk jöttek az állomásra és énekszóval fogadtak. A gyimesfelsőloki gimnázium összes diákja és tanára az ablakokban állt, csüngött, integetett azépület előtt 30 másodperc alatt elrobogó vonatunknak.
 
Most már értem, miért természetes nekik, hogy felveszik a viseletüket és akár 30-32 kilométert is egyhuzamban gyalogolva jönnek pünkösdkor a Csíksomlyói nyeregbe.
 
Most már értem, miért nagydolog a kettős állampolgárság s hogy milyen büszkeséggel mutatja be a kézzel faragott HIT KAPUJÁT egy gimnazista Gyimesbükkön a sokaságnak, miközben idéz az új, magyar Alkotmányból, amely már az övé is.
 
Most már értem,mit jelentenek Nyírő József szavai: „A jóság a legnagyobb büntetés azokra, akik vétettek ellene.”
 
Most már értem, miért félnek ennyire tőlünk Brüsszel öltönyös-nyakkendős uraságai. Nem tudnak ezzel az érzéssel mit kezdeni, mert nem ismerik. S amit az ember nem ismer, attól félni szokott. Csak azt tudják, hogy ennek a „határokon átívelő”érzésnek szakrális, spirituális ereje van. Azon pedig nem fog semmilyen ostoba, uniós szabályozás vagy büntetés.
 
Most már értem, hogy a világ legszebb táját és nyelvét miért adta nekünk a Jóisten.
 
Itt az ideje, hogy végre méltók legyünk rá!

F.K.

A Misszió Tours az egyik legismertebb olyan utazási iroda, amely hívő katolikusok százait viszi zarándokvonattal Erdélybe, a csíksomlyói búcsúba, és Lengyelországba, Czestochowába, a „lelki megújulásunkért, összetartozásunkért” gondolat jegyében. Az utazások gyönyörű vidékeket érintenek és lelki forrásokhoz vezetnek, ugyanis a zarándokokat lelki vezetők kísérik az út során.

Boldogasszony Zarándokvonat

Tisztelt Budai László! Mi Önnel, az Önök szervezésében voltunk a Boldogasszony Zarándokvonattal Erdélyben, Csíksomlyón. Ezt az utat próbálnám meg most szavakkal megköszönni, amit úgy érzek, hogy szinte lehetetlen. A lelkem csordultig van örömmel és hálával amihez... Tovább...

P.A-né és férje

Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Facebook-on! Mentés a kedvencek közé!
© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  missziotours.hu  -